marți, 4 noiembrie 2014

                               
                         
                                                              MUGURI DE BRAD
                                                 


         Bradul (Abies alba) este un arbore ce se dezvoltǎ ȋn zona alpinǎ, frunzele sale au formǎ de ace iar acesta ȋnflorește ȋn lunile mai și iunie. Ȋn scop medical se utilizeazǎ frunzele, rǎșina și mugurii.Luna mai este momentul ideal pentru a culege mugurii de brad, fie ca ȋi utilizați sub formǎ de infuzie, sirop, tincturǎ sau chiar cruzi.
         Bradul este un remediu utilizat ȋncǎ din antichitate pentru vindecarea diferitelor boli.
      Mugurii de brad au o culoare verde crud și sunt utilizați ȋn special pentru sirop, care poate fi consumat ȋn tot timpul anului. Din mugurii de brad proaspeţi sau uscaţi  se preparǎ o infuzie ce poate fi utilizatǎ ȋn caz de  tuse, anemie, migrene, obosealǎ, boli digestive sau ȋn caz de lipsa poftei de mȃncare. Siropul de muguri de brad se realizeazǎ doar din muguri proaspǎt culeși și poate fi utilizat pe tot parcursul anului ca și ȋndulcitor pentru ceaiuri (ȋn special la copii) sau diluat cu apǎ ȋn zilele calde de varǎ.
      De asemenea, dupǎ culegere, mugurii de brad pot fi consumați cruzi pentru stimularea poftei de mȃncare sau pentru ȋmprospǎtarea respirației. Ca și bradul, mugurii au proprietăți antimicrobiene, ajutǎ la vindecarea mai rapidă a bolilor respiratorii, și ajutǎ la stimularea sistemului imunitar.  Pentru utilizarea externǎ, mugurii se folosesc ȋn caz de dureri reumatice sub formǎ de cataplasme. Mugurii de brad au proprietăți antibiotice și antiseptice, dar au și proprietǎți calmante. 
                          

      Baile cu muguri de brad: puneți o mȃna de muguri în trei litri de apă. Aceștia se fierb timp de trei ore, apoi se strecoarǎ. Lichidul se toarnă în cadă. Bǎile cu muguri de brad sunt recomandate în caz de circulație deficitarǎ, împotriva diferitelor infecții, și chiar și în cazuri de paralizie și accident vascular cerebral. Lichidul obținut poate fi folosit sub formǎ de bǎi de șezut și împotriva hemoroizilor, ȋn cistite, și ȋn infecții ale tractului urinar sau infecții genitale. 
Contraindicații:
    Consumat ȋn cantitǎți mari bradul poate duce la hematurie. Pentru femeile ȋnsǎrcinate sau care alăpteazǎ este necesar acordul medicului ȋninate de a consuma brad.
 Iata si o reteta simpla de facut sirop din mugurii de brad:
         - muguri de brad 
         -  zahăr
         -  sucul de la o lămâie
  •   Preparare:    - mugurii de brad se curăţă de codiţe şi se spală bine cu apă rece. După aceea, se pun într-o oală smălţuită şi se toarnă apă cât să depăşească nivelul mugurilor încă o dată cât volumul lor (la un kilogram de muguri se pun doi litri de apă);
                                    - se fierb o oră, până când se înmoaie bine. După aceea, se ia de pe foc oala şi se lasă să stea acoperită, la rece, timp de 24 de ore, ca să se extragă cât mai bine din muguri sărurile minerale şi uleiurile aromatice;
                                    - sucul se strecoară, după aceea, se cântăreşte şi, la 1 l suc, se va adăuga 1 kg zahăr şi o linguriţă zeamă de lămâie. Amestecul astfel obţinut, se fierbe până începe să se lege;
  •                                 - se pune siropul cald în sticle. Se lasă la cuptor timp de cinci minute, la foc potrivit. La final, se înfăşoară cu o pătură şi se lasă la răcit.
                                                      



Niciun comentariu: