joi, 30 octombrie 2014



                                               HALLOWEEN- PRO SAU CONTRA?

                                                  

                  Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sarbatori, originile ei gasindu-se cu mii de ani in urma. Sarbatoarea pe care o cunoastem sub numele de Halloween a fost influentata, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. In Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul de la Samhain, iar la crestini Sarbatoarea Tuturor Sfintilor sau a Tuturor Sufletelor.
                 Halloween-ul pe care americanii il sarbatoresc in zilele noastre include toate aceste influente. In fapt, cuvantul Halloween isi are originea in Biserica Catolica. Pe 1 noiembrie catolicii sarbatoresc „Ziua tuturor sfintilor", „All Saints Day" sau „All Hollows Day". Insa sarbatoarea in sine, 31 octombrie, este inca de pe vremea vechilor celti, a caror credinta sarbatorea Anul Nou la aceasta data. Poporul celt credea ca la aceasta data toate legile timpului si ale spatiului erau anulate, permitand astfel tuturor spiritelor sa se intoarca printre cei vii.
                 Fireste, cei vii nu doreau sa fie posedati, astfel ca in data de 31 toti celtii isi stingeau focurile din casa, ca acestea sa devina neatragatoare pentru orice spirit ce ar dori sa salasluiasca acolo. Se imbracau in costume fantomatice si se plimbau prin sat fiind cat mai inspaimantatori cu putinta pentru a alunga spiritele celor morti care se reintorsesera printre ei.Celţii din Antichitate încercau să îmbuneze spiritele rele cu dulciuri. Secole mai târziu, Biserica i-a încurajat pe cei ce ţineau Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor să meargă, în ajunul ei, de la o casă la alta şi să ceară mâncare în schimbul unei rugăciuni rostite pentru morţi. Aşa a luat naştere formula tipică Halloweenului „Ne daţi ori nu ne daţi?“.
                 Napi scobiţi şi iluminaţi erau puşi la vedere pentru a alunga spiritele rele. Pentru unii, lumânarea din interiorul napului reprezenta un suflet captiv în purgatoriu. Ulterior, au început să se folosească mai mult dovlecii scobiţi.
                                       

               Mai tarziu sarbatorirea Halloween-ului a fost adusa in America de catre multimea de imigranti irlandezi care a poposit pe tarmurile continentului in jurul anilor 1840, iar mai apoi a inceput sa ia nastere in mai multe zone ale globului pamantesc si uite asa acum sarbatoarea se tine si la noi. Halloween-ul este indragita in zilele noastre,atat de copii cat si de adulti.Se celebreaza in noaptea de 31 octombrie. Se organizeaza petreceri mascate, se tin chiar si prin scoli diferite teme specifice halloween-ului, prin cluburi se fac petreceri si chiar si in casele noastre.
            Unii dintre noi vad aceasta sarbatoare numai o distractie si inofensiva,insa preotii si alti oameni spun ca aceasta traditie pagana ne poate face rau fara sa ne dam seama,putem invoca spiritele rele asupra noastra.
           Voi ce parere aveti despre aceasta traditie?Sunteti pro sau contra,argumentati! In curand ne auzim si cu alte subiecte interesante,pupici!
                                        

Niciun comentariu: