ARGANUL
(elixirul frumusetii si sanatatii )
Arganul este un arbore intalnit in Maroc si Africa.Se gaseste si in sud-vestul tarii intre Agadir,Essaouira si Taroundant.
Ce contine uleiul de argan:
- conţine în principal acizi graşi, dintre care în proporţie mai mare enumerăm: acidul oleic, acidul alfa-linoleic, acidul palmitic, acidul stearidonic, acidul linoleic şi acidul miristic.
- contine de 10 ori mai ulta vitamina E decat uleiul e masline.
- conţine acizi graşi nesaturaţi ( omega 3,6 si 9).
- este mai bogat în acid linoleic şi în tocoferoli
Arganul are mai multe intrebuintari si anume:
- lemnul sau este de buna calitate si rezistent;
- frunzele si fructele sunt mancate de oi ,capre si camile;
- din samburii arganului se produce uleiul;
- uleiul este folosit atat in bucatariile traditionale ale tarilor de unde provine,dar si in sanatate si industria cosmetica.
In sanatate: - uleiul de argan poate preveni anumite tipuri de cancer si proprietati antiinflamatoare,ameliorand simptomele dureroase asociate cu artrita si reumatismul;
- efectul antiinflamator este tocmai cel care grăbeşte procesul de vindecare al ţesuturilor, cum ar fi în cazurile de vărsat de vânt, zgârieturi sau arsuri ale pielii.
- creşte concentraţia de sucuri gastrice şi pepsină din stomac, îmbunătăţind astfel digestia şi grăbind procesul de ardere al grăsimilor.
In mancare : - poate fi folosit ca dressing în salate de crudităţi proaspete de primăvară, oferind un uşor miros de nucă legumelor;
- poate fi adăugat şi la diverse mâncăruri gătite, cum sunt: peştele, cartofii dulci, supele şi chiar deserturile.
In cosmetica: - regenerează, hrăneşte şi hidratează pielea, reface bariera hidrolipidică, combate îmbătrânirea cutanată şi contribuie la reducerea celulitei.
- este remarcabil şi pentru că ne ajută să ne prelungim bronzul, şi, în acelaşi timp, calmează eventualele iritaţii după expunerea la soare.
- actioneaza si ca antirid
ingrijirea părului: - hrăneşte părul uscat şi adaugă o strălucire aparte. Se aplică pe toată suprafaţa firului de păr, cât este încă umed, sau se poate aplica doar pe vârfurile uscate sau deteriorate, dar numai după ce părul este uscat în întregime.
- protejeaza si impotriva actiunii razelor solare
scalp: - daca ai probleme cu mancarimile,seara inainte de culcare ,aplici pe o discheta demachianta ulei de argan si tamponezi usor scalpul,iar a doua zi te clatesti.
ten: - tocoferolul, un antioxidant puternic din fructul de argan este cel care diminuează vizibil semnele îmbătrânirii pielii, ajutând la prevenirea şi reducerea ridurilor şi a liniilor fine prin efectul de creştere a umidităţii de la nivelul pielii.
- eczemele, psorizisul, varicela, acneea şi alte afecţiuni ale pielii pot fi vindicate cu ajutorul acestui lichid preţios;
- uleiul de argan conţine saponine, substanţe numite popular “balsam natural al pielii”, care hrănesc în profunzime pielea uscată.
corp: - poţi folosi uleiul de argan ca orice altă cremă hidratantă de corp. Esenţial este să îl aplici imediat după duş pentru rezultate spectaculoase.
maini: - pentru a preveni uscarea, crăparea şi roşeaţa mâinilor, uleiul de argan este cea mai bună soluţie. În plus, acesta se foloseşte şi pentru îngrijirea unghiilor, ajutând la înmuierea cuticulelor şi la creşterea rezistenţei unghiilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu