ROMANIA TURISTICA
LACUL VULTURILOR, LACUL FARA FUND
Lacul Vulturilor sau Lacul fara fund asa cum este denumit in popor, se situeaza in apropierea comunei Siriu, din judetul Buzau aceasta locatie fiind cunoscuta in toata tara datorita peisajului extraordinar pe care il are.
Lacul vulturilor este cu precadere unul dintre obiectivele turistice la mare cautare in aceasta zona, fiind situat la o altitudine de 1420 m, in Muntii Siriului, pe partea estica a versantului Malaia,intinzandu-se pe o suprafata de 0,90 ha si avand o adancime maxima de 2,5 m,in pofida denumirii populare ce contine singtama " lac fara fund".
Fiind un lac periglaciar,Lacul Vulturilor poate fi consinsiderat sinonim cu frumusetea ,pentru ca peisajele ce-l inconjoara sunt rapitoare. Aici puteti gasi si animale precum capre negre care sunt protejate prin lege,ele fiind pe cale de disparitie.
Legendele lacului
Denumirea Lacul Vulturilor ii revine acest nume datorita marelui scriitor Alexandru Vlahuta si a insemnarilor sale facute in oprera sa , Romania Pitoreasca.Prima legenda spune ca aici veneau vulturii primavara si beau apa pentru a se intineri si tot aici aveau obiceiul de a-si invata puii sa zboare.
Al doilea nume ,cel popular,si anume Lacul Fara Fund,este datorat altei legende cunoscute prin partile locului,care nu are legatura cu adancimea lacului. Se spune ca un cioban,satul de aceasta meserie, si-ar fi parasit turma de oi, aruncandu-si bata in acest lac.Dupa mult timp,el o regaseste plutind pe Dunare, moment la care, cuprins de nostalgia locurilor natale, eide sa se intoarca la vechile lui obiceiuri,cautandu-si turma de oi si realizand ca oieritul este menirea lui.
Traseu
durează aproximativ 3-4 ore, trecând prin Valea Neagră, punctul final fiind Lacul Vulturilor. Există posibilitatea de cazare în cadrul cabanei Valea Neagră ce conține 12 locuri, dar această cabană este cu circuit închis. De aici, traseul se face trecând pârăul Nehoiașu și urmând spre dreapta drumul forestier. La capătul acestuia se va trece peste un râuleț. Se recomandă atenție sporită la denivelările de teren și la marcaje. La capătul acestui traseu se află Poarta Vânturilor. Destinația finală, Lacul Vulturilor, se află aproape de aici. Cabana vânătorească Lacul Vulturilor vă va adăposti în caz de nevoie. Aceasta este închisă turiștilor dar există o cameră mereu deschisă în care vă puteți adăposti în caz de vreme rea. În apropierea acesteia se află și un izvor cu apă potabilă.
Datorită diferențelor notabile de temperatura din zonă, pe timp de iarnă, traseele turistice în această zonă sunt dificil accesibile din cauza troienelor și zăpezilor parcă nesfârșite.
Există de asemenea un alt traseu spre Lacul Vulturilor, un traseu ce pleacă din comuna Chiojdu spre această destinație. Distanța este de 20 km. Se poate urca cu un 4×4, traseul se parcurge în aproximativ 2 ore sau în jur de 5 ore fără mașină. Ceea ce este bine de știut este faptul că în Chiojdu veți găsi pensiuni unde vă puteți caza.
Cum vi se pare subiectul,v- ati duce vreodata la Lacul Vulturilor?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu