sâmbătă, 25 octombrie 2014



                                                                    FOCUL LUI SUMENDRU




      TRADITIA 

               Astazi in zona mea se sarbatoreste Focul lui Sumendru. Ati mai auzit de el? Ei bine sunt persoane care inca nu stiu de aceasta sarbatoare. Ea se sarbatoreste pe data de 25 spre 26 octombrie. In  aceasta zi ,imediat dupa ce se intuneca oamenii aprind un foc mare din cauciucuri sau lemn adus din padure (ca la tabara )in fata curtii sau a blocului,depinde de fiecare unde locuieste.
             La sarbatoare sunt copiii care se bucura de ceea ce primesc,dar si adultii iau parte la aceasta sarbatoare.Imbracati in costum popular sau depinde de zona,toata lumea danseaza si canta in jurul focului,cei mai curajosi trec prin flacari pentru a fi feriti de rele si de saracie si pentru ca anul viitor sa aiba recolta bogata, femeile impart colaci,fructe,bautura,prajituri si toti cei stransi la foc ii indeamna si pe altii sa vina cu strigatul: " Hai la Focul lui Sumendru".
  
                              


  CE ESTE FOCUL LUI SUMENDRU?    
  
          Obiceiul îşi are originea în îndepărtata istorie a popoarelor, când oamenii primitivi sărbătoreau descoperirea focului prin cântece şi jocuri. Mai târziu, odată cu apariţia religiilor, focul a devenit ceva sfânt, un dar al unui zeu, sărbătorit la o anumită dată. Creştinii l-au suprapus sărbătoririi Sfântului Dumitru care, după tradiţie, este culegătorul şi strângătorul tuturor pâinilor şi fructelor. Pentru aceasta, pledează şi etimologia cuvântului Sf. Dumitru - Sân' Dumitru - Sân' Medru – Sumedru sau Simedru. Semnificaţia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al morţii şi renaşterii anuale a unei divinităţi fitomorfe, un ceremonial ce cuprinde moartea violentă a zeului îmbătrânit la sfârşit de an, prin tăierea unui arbore din pădure, urmată de renaşterea acestuia prin incinerare. Focul are rol purificator şi regenerator. Cenuşa, cărbunii aprinşi şi alte resturi din rugul funerar sunt luate de săteni pentru a fertiliza grădinile şi livezile.
                                                     


In zona voastra se sarbatoreste Focul lui Sumendru?                                                                     

Niciun comentariu: